Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Een echtpaar heeft krachtige foto’s vrijgegeven van hun dochtertje die nu bloeit nadat ze na 22 weken en twee dagen is geboren – met een gewicht van slechts 1 pond 1 oz.

De reis van baby Evie werd des te aangrijpender omdat in 2018 haar ouders Chrissie Fegan, 32, en Jonny Kirkham, 37, haar broer Ethan verloren, die slapend werd geboren na slechts 21 weken en drie dagen.

Trainingscoach Chrissie herinnert zich hun opluchting toen zij en Jonny, die in de financiële wereld werkt, haar voor het eerst zagen ademen.

De moeder uit Stalybridge, Greater Manchester, zei: ‘Het enige dat we tegen elkaar konden zeggen was:’ Ze ademt ‘.‘Toen ze werd gewogen, woog Evie slechts 487 gram. De doktoren zeiden dat ze nog nooit een baby hadden zien overleven die geboren was vóór 22 weken en vijf dagen met een gewicht van minder dan 500 g. “

Het stel wist dat het moeilijk zou zijn om ouders te worden, nadat dokters hen in 2017 vertelden dat ze allebei vruchtbaarheidsproblemen hadden.

Ze kwamen in aanmerking voor een IVF-ronde op de NHS en begonnen in juni 2018 met de behandeling en waren voorzichtig optimistisch toen Chrissie een maand later zwanger werd.

Maar ze werd in november bevallen, kort na haar 20 weken durende scan, waarin ze had ontdekt dat ze een jongen verwachtte.

Ondanks haar grootste inspanningen om vast te houden en de overlevingskansen van haar zoon Ethan te verbeteren, ontwikkelde ze een gevaarlijke infectie, wat betekende dat ze haar zoon moest baren, die slapend werd geboren na slechts 21 weken en drie dagen.

Jonny zei openhartig: ‘Ik zag Chrissie vechten om onze baby te redden, maar het kwam op het punt waarop de infectie septisch werd en ik was doodsbang dat ik haar ook zou verliezen.

‘Ik kan me niet voorstellen hoe verontrustend het voor haar was om als vrouw de pijn van de bevalling en de bevalling te doorstaan, wetende dat Ethan het niet zou overleven. Ik weet niet waar ze de kracht vandaan heeft gehaald. “

Verloren in verdriet, plaatste het paar de gedachte om een ​​andere baby te proberen in hun achterhoofd – in de veronderstelling dat ze, als de tijd daar was, meer IVF nodig zouden hebben.

Toen werd Chrissie in augustus 2019 op natuurlijke wijze zwanger. Haar geluk was bitterzoet, omdat ze vreesde dat de geschiedenis zich zou herhalen en zei tegen dierbaren: “Feliciteer ons niet totdat er een baby in onze armen is.”

Maar ondanks dat Evie met 22 weken werd geboren, twee dagen – vóór de wettelijke abortuslimiet van 24 weken in Engeland, Schotland en Wales – haalde haar baby van 1 pond 1 oz het.Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Het was echter geen eenvoudige reis. De opmerkelijke jongen bestreed sepsis – een vaak dodelijke reactie op infectie – en een bacteriële groep B-streptokokkeninfectie, allemaal tegen de achtergrond van een wereldwijde pandemie.

Toen, uiteindelijk, in mei 2020, na 141 lange dagen in het ziekenhuis, ging Evie eindelijk naar huis, waar ze nu bloeit.

Chrissie en Jonny, die op 17 november ter gelegenheid van Wereldprematurity Day spraken, willen andere ouders in hun situatie hoop bieden en bewijzen dat baby’s die na 22 weken zijn geboren, kunnen overleven.

Chrissie zei: ‘We kunnen de dokters en verpleegsters die voor ons zorgden niets verwijten. Ze waren ongelooflijk en we voelden ons zo gesteund. Maar we hebben zoveel verhalen gelezen waarin ouders echt moeten vechten, omdat sommige ziekenhuisrichtlijnen baby’s pas 24 weken levensvatbaar achten. “

Ze voegde eraan toe: “Het gaat er niet om een ​​algemene regel voor elke zwangerschap te hebben – het gaat erom ouders in staat te stellen informatie te zoeken, zodat ze die eerlijke gesprekken met artsen kunnen voeren.”Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Chrissie en Jonny ontdekten dat ze een laag aantal eieren had en hij een laag aantal zaadcellen, wat de conceptie erg moeilijk zou kunnen maken, in 2017, na twee jaar proberen voor een gezin.

Ze zei: “De dokter was erg zwart en wit, en vertelde ons dat onze kansen om van nature kinderen te krijgen klein waren.”

Ze voegde eraan toe: “In het begin wilden we het niet confronteren en het echt maken – maar omdat ik zo weinig eieren over had, liep ik het risico vroeg in de menopauze te komen. We konden het niet voor altijd negeren als tijd een factor was. “

De volgende zomer begon het paar met IVF en een maand later werd Chrissie zwanger.

In het begin verliep alles soepel, hoewel het paar moeite had om de zeurende zorgen in hun achterhoofd te negeren.

“We waren eigenlijk heel gewoon”, legt Jonny uit. “We wilden ons bijna niet emotioneel aan het proces binden.

‘Het leek te mooi om waar te zijn. Hoe zouden we terugveren als het allemaal mis ging? “

Bij hun scan van twintig weken in het Saint Mary’s Hospital in Manchester ontdekten ze dat ze een jongen hadden.

Maar een verpleegster merkte op dat Chrissies baarmoederhals begon te openen – wat betekende dat ze elk moment het risico liep te bevallen.

Ondanks dat ze medicijnen kreeg om haar baarmoeder te versterken, kreeg ze slechts twee dagen later waarvan ze nu weet dat het weeën waren.

Medici waren van plan haar baarmoederhals te sluiten met een noodsteek – maar terwijl ze werd voorbereid op een operatie, toonden tests aan dat de infectiemarkeringen in haar bloed torenhoog waren.

‘Ik had een infectie opgelopen in mijn baarmoeder, die op het punt stond septisch te worden,’ legde Chrissie uit. ‘Dat betekende dat een operatie gewoon te gevaarlijk was.

‘Jonny smeekte doktoren om te proberen Ethan te helpen toen hij werd geboren. Hij googelde zelfs ‘Jongste premature baby om te overleven’ om te zien of ik verhalen kon vinden om ons hoop te geven.Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

“Het voelde alsof het onze enige kans was om een ​​kind te krijgen, en we wilden alles doen wat we konden.”

Dappere Chrissie hield het zo lang als ze kon vol, maar toen ze sepsis begon te krijgen, had ze geen andere keus dan Ethan te bevallen, die op 26 november hartverscheurend werd geboren.

Verzorgd door een gespecialiseerd team van het ziekenhuis Tommy’s Rainbow Clinic, het paar was in staat om hun jongen aan te kleden en te wassen voordat ze afscheid namen.

“De steun die we kregen was ongelooflijk,” zei Chrissie. “We kregen onze eigen privékamer, dat klinkt als zoiets kleins, maar het betekende de wereld. Het gaf ons privacy en betekende dat ik weg was van de kraamafdeling en geen andere moeders en baby’s kon horen. “

Vervolgens stonden ze voor de schokkende taak om de begrafenis van Ethan te organiseren. Maar, een echt bewijs van hun kracht, beloofden ze dat hun ondenkbare verlies de rest van hun leven niet zou bepalen.Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Jonny zei: “Ik heb er eerst mijn hoofd een beetje in het zand gestoken en kon er niet over praten, maar ik wist ook dat ik op een gegeven moment mezelf zou moeten oppakken.

‘Noch Chrissie, noch ik wilden dat wat er gebeurde ons definieerde. Naarmate de tijd verstreek, heeft het verlies niet minder pijn gedaan, maar we hebben geleerd ermee om te gaan. “

Toen 2019 aanbrak, verhuisden Jonny en Chrissie van huis en veranderde hij van baan, terwijl uit verdere vruchtbaarheidstests bleek dat ze een incompetente baarmoederhals had.

Hierdoor opent en verkort de baarmoederhals zich tijdens het tweede trimester van de zwangerschap, vanaf 16 weken.

Dus toen Chrissie in augustus 2019 op natuurlijke wijze zwanger raakte, werd het stel verrast.Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Ze zei: ‘Het eerste teken dat ik had, was dat mijn reukvermogen was veranderd. Ik was in de supermarkt toen ik het merkte en dacht: ‘Ik zal zeker een test halen.’

“Ik verwachtte niets, dus toen ik thuiskwam en het positief was, viel mijn mond open. Ik was in de badkamer, stond in shock stil. “

Maar Jonny zei dat hun verdriet over het verlies van Ethan hun vreugde verzachtte.

Hij voegde eraan toe: “Het is gemakkelijk te denken dat we in een staat van totale opgetogenheid zouden zijn, en natuurlijk waren we gelukkig, maar de belangrijkste emotie was angst. We konden er niet aan denken om er nog een keer doorheen te gaan. “

Vanwege haar incompetente baarmoederhals, kreeg Chrissie een hechting na 12 weken.Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Een scan vier weken later toonde tekenen dat haar baarmoederhals weer probeerde te openen – en dat de steek het enige was dat het stopte.

Na 20 weken ontdekten ze dat ze een meisje verwachtten. Toen, na 21 weken en vijf dagen, brak Chrissie’s vliezen.

“We hadden veel van ons eigen onderzoek gedaan, dus we wisten precies welke behandelingsopties we met artsen moesten bespreken en hoe belangrijk het was om infectie te voorkomen,” zei ze. “In eerste instantie kreeg ik het advies om de hechting te verwijderen, maar ik smeekte om het nog een tijdje langer te hebben. Ik wilde niet zo vroeg bevallen dat ik nog een baby zou verliezen.

“Na langdurige discussies kwamen dokters overeen om mij nauwlettend in de gaten te houden en te kijken hoe het ging. Na 22 weken gaven ze me steroïden om de longen van mijn baby te versterken. “

Op 23 december, na 22 weken en twee dagen, werd de pijn van de steek die aan Chrissies baarmoederhals trok ondraaglijk.

Ze rende naar het theater, ze liet het verwijderen – en haar dochter, Evie, wat ‘leven’ betekent, werd slechts 30 minuten later geboren.

‘De doktoren hadden gezegd dat als Evie tekenen van leven vertoonde, ze klaar zouden zijn om haar te helpen vechten,’ vervolgde ze. “Dat stelde ons echt gerust – vooral toen we naar beneden keken en haar zagen, kronkelend en huilend.”

Met een gewicht van slechts 487 gram, toen dokters zeiden dat ze nog nooit een baby hadden gezien die geboren was na 22 weken met een gewicht van minder dan 500 gram, had Chrissie maar één antwoord.

Ze herinnerde zich: “Ik zei: ‘Nou, laat haar het record breken en bewijzen dat je ongelijk hebt.”

Zo voorbarig dat haar ogen aanvankelijk samengesmolten waren, werd Evie onmiddellijk aangesloten op een beademingsapparaat om haar te helpen ademen. Ze haastte zich naar de neonatale intensive care en stond voor een zware strijd.

Toen ze een paar dagen oud was, zakte ze tot 412 g, en toen ze drie weken oud was, kreeg ze sepsis.Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Haar ouders waren gewaarschuwd dat ze het misschien niet zou redden – maar toen ze haar kleine handjes door een couveuse hielden, opende ze voor het eerst haar ogen en keek ze hen recht aan.

‘Er waren punten waarvan ik niet wist of ze het zou redden, maar de verpleegsters lieten me nooit afbrokkelen’, zei Chrissie. “Ze lieten me zien hoe ik haar kon troosten via de couveuse. Ik wist dat ik kalm moest zijn om Evie kalm te houden. “

‘Op het moment dat ze haar ogen opendeed, zal ze voor altijd bij me blijven. Het was alsof ze zei: ‘Maak je geen zorgen, ik ben een vechter.’ ”

Sindsdien hebben Chrissie en Jonny te maken gehad met vele andere angstaanjagende wendingen, niet in de laatste plaats de coronavirus-pandemie, waarbij Evie in isolatie was en het paar haar niet tegelijkertijd kon bezoeken.Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Vanwege de nationale lockdown hebben verschillende van haar familieleden Evie nog nooit in het echt ontmoet.

Maar, gesteund door het Saint Mary’s en Tameside Hospital, waar Evie naar toe verhuisde in april, in mei 2020, na 141 lange dagen, bracht het paar eindelijk hun dochter naar huis.

“We hadden ons zo goed verdiept in wat er om ons heen in het ziekenhuis gebeurde – vooral zodat we begrepen wat er werd gezegd en wat alle statistieken en medische terminologie betekenden,” zei Jonny.

“We waren bijna geprogrammeerd om te doen wat de verpleegsters hadden gedaan, zodat we voor haar konden zorgen als ze thuiskwam. Toch was haar eerste nacht erg onwerkelijk – ik denk niet dat we een oogwenk hebben geslapen. “

In juli kreeg Evie, die door haar verliefde ouders wordt beschouwd als een van de jongste te vroeg geboren baby’s die in het VK zijn geboren om te overleven, geen zuurstof meer, en nu blijft ze steeds sterker worden.

Ze heeft de kansen zeker getrotseerd, met statistieken van Tommy die aantonen dat slechts ongeveer 10 procent van de baby’s die na 22 weken zijn geboren het haalt, terwijl het Office of National Statistics in 2018 slechts 832 geboorten registreerde in Engeland onder de 24 weken.

Nu willen Chrissie en Jonny – die Wereldprematuriteitsdag promoten, die probeert de bekendheid te vergroten van de een op de 10 zwangerschappen internationaal die voortijdig eindigen en de impact die dit kan hebben op gezinnen – erop toezien dat zowel ouders als ziekenhuizen op de hoogte zijn van het laatste nieuws. British Association of Perinatal Medicine-raamwerk, waarin de behandelingsopties worden beschreven voor baby’s die na 22 weken worden geboren.

Ze willen dat vroegtijdige bevalling meer van geval tot geval wordt benaderd, waardoor baby’s zoals Evie een grotere overlevingskans hebben.

Chrissie zei: “Evie is het levende bewijs dat baby’s kunnen overleven – en gedijen – na 22 weken als ze de kans krijgen.”Baby was born at 22 weeks weighing just 1lb 1oz

Tommy’s verloskundige manager Kate Marsh voegde toe: “We hebben elk jaar ongeveer 60.000 premature baby’s in het VK, en de medische vooruitgang betekent dat we ze beter kunnen helpen om te overleven en te gedijen – maar helaas halen deze kleine vechters het niet altijd, of als ze te vroeg geboren worden, kunnen ze levenslange gezondheidsproblemen hebben. “

“Het overlevingspercentage van baby’s die na 22 weken zijn geboren, ligt rond de 10%, dus Evie heeft de kansen echt overwonnen, en het verhaal van haar familie zal hoop geven aan veel ouders die zich misschien zorgen maken over de toekomst”, vervolgde ze.

“Het is niet altijd mogelijk om de oorzaken van vroeggeboorte uit te leggen, en door het ontbreken van antwoorden kunnen ouders zich geïsoleerd voelen of zichzelf de schuld geven, dus het is erg belangrijk dat gezinnen een platform hebben om zich uit te spreken en elkaar te steunen.

“Niet weten waarom het gebeurt, maakt het ook moeilijker om te behandelen, en daarom zijn Tommy’s onderzoekscentra en klinieken voor vroeggeboorte zo belangrijk: ze werken eraan om de wetenschap erachter te begrijpen en die kennis om te zetten in zorg die het leven van baby’s redt.”

.